Mihail Decean Mărturiile unui naiv ...
Scrisoare deschisă
Domnule Lorin Fortuna

A mai trecut un an şi reiau şirul întrebărilor, chiar dacă nici de această dată nu veţi răspunde la ele. Revenind, din an în an, cu alte întrebări, sper să-i ajut pe cei care au căderea, (nu istorici ca Miodrag Milin!), de a stabili adevărul despre Revoluţia Română din Decembrie 1989, atâta câtă o fi fost. Nu vi se pare o treabă interesantă?

Referindu-vă la dl. Petre Petrişor la data de 21 sau 22 decembrie 1989, în foaierul balconului Operei Române din Timişoara, înainte de fuga tiranilor, aţi spus, ferm şi nervos: „daţi-l afară pe securistul ăsta cu picioare în fund şi dacă mai vine aici arestaţi-l” ?

Acelaşi domn, pe atunci tânăr avocat (cu vreo 6 ani vechime în muncă), a făcut parte din echipa d-voastră de conducere asupra judeţului Timiş în „epoca celor optsprezece zile” (26 dec. 1989 – 12 ian. 1989)? D-voastră l-aţi însărcinat pe dl. Petre Petrişor, în această perioadă, cu problemele justiţiei acestui judeţ ?

Dacă răspunsurile sunt afirmative, ce ne facem cu paradoxul? Oricum, imboldul dat numitului Petre Petrişor l-a ajutat să devină judecător la judecătorie, la tribunalul judeţean, vicepreşedinte de tribunal judeţean, preşedinte delegat de tribunal judeţean, membru în primul Consiliu Superior al Magistraturii de după decembrie 1989 şi judecător de curte de apel.

A reuşit, astfel, în mai puţin de 4 ani ceea ce n-au reuşit foarte mulţi alţi judecători de carieră nici după 20-30 ani de magistratură neîntreruptă. Datorită meritelor de revoluţionar, d-le Fortuna? În afară de cele câteva bâlbe spuse de la un alt balcon, în 20 dec. 1989, care-i sunt meritele, că doar prin Asociaţia „Victoria” pe care aţi creat-o şi pe care o conduceţi a obţinut Titlul de Luptător Pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989? Cine l-a propulsat la balconul fostului sediu al fostului Comitet judeţean Timiş al Partidului Comunist Român?

În după-amiaza zilei de 29 dec. 1989 d-voastră l-aţi trimis la mine acasă, în Timişoara, pe Radu I. Motica (mi-a fost, oare, prieten?), cu o legitimaţie pe numele meu, de membru al Frontului Democratic Român şi o împuternicire prin care eram numit, interimar, şef al Securităţii judeţului Timiş? M-ati crezut şi pe mine securist? Dacă eram, nu refuzam oferta, ce ziceţi? Mă impresionaţi cât de bine vă pricepeţi la securişti! Apropo, d-voastră sunteţi securist-securist sau securist-kaghebist? Aţi lucrat sau n-aţi lucrat, mai lucraţi sau nu mai lucraţi pentru convertirea Revoluţiei la perestroikă şi glasnosti?

Persoana numită Radu I. Motica, mi-a reproşat, ca urmare a refuzului de a fi şeful Securităţii judeţului Timiş, că am trădat Revoluţia (a securiştilor revoluţie, se-nţelege, nu?), motiv pentru care am fost trecut pe lista neagră. Aţi participat şi d-voastră, d-le L. F., la stabilirea vinovaţilor de trădare a Revoluţiei securiştilor şi la trecerea lor pe lista neagră? Lista asta neagră este secretă sau o să fie dată publicităţii? Un lucru este sigur, eu nu am participat la perestroika tovărăşiilor voastre.

Timişoara, Nr. 251, 17 Decembrie 1994