Mihail Decean Mărturiile unui naiv ...
Infantilism politic
(M-am crezut la filmare)

Lui Sergiu Nicolaescu, om de film, cunoscut regizor, uneori actor, i s-a luat un interviu de către Emanuel Valeriu, reporter la Televiziunea Română (fără liberă, să fie clar), prezentat pe micile ecrane în "Joia patimilor" (12 aprilie 1990). Regizorul-actor, fără a fi oportunist, cum susţine, a devenit om politic, neştiind însa dacă va deveni şi "candidat independent" ( "nu-i mare lucru să obţin de la spectatori 251 de semnături, dar nu m-am hotărât încă", zicea domnia sa).

În debutul interviului, actorul-regizor afirma că "pe cin'şpe" a plecat din Germania acasă, spunând prietenilor săi de acolo: "a sosit ceasul lui Ceauşescu, mă duc să pun şi eu un umăr la înlăturarea lui". Nu cred că-l însoţea Mafalda, dar atunci cine i-a spus d-lui Nicolaescu în 15. 12. 1989, când se afla în Germania că în România "a sosit ceasul lui Ceauşescu", pentru a se prezenta la faţa locului să pună "un umăr" la ... ?

A uitat să-i pună o astfel de întrebare dl. Emanuel Valeriu, care cu experienţa-i internatională cunoscută se face sau nu "că plouă", după cum persoana intervievată este sau nu este fesenistă ( de la Frontul Salvarii Naţionale).

Nu este aceasta o dovadă concludentă care ne vorbeşte despre ceea ce s-a afirmat nu de puţine ori în presa de dupa 22 decembrie 1989 şi se mai afirmă, anume că a existat un complot anticeauşist ai cărui membri s-au transformat în aşa de ei numita ''emanaţie'' a Revoluţiei? Dacă-i aşa, de ce nu ni se spune şi nouă muritorilor de rând că acesta este adevărul? Chiar de către cei în cauză. Unul dintre ei pare a fi chiar Nicolaescu Sergiu, care în răspunsurile sale a folosit şi expresia (ce ţine de profesiunea sa): "M-am crezut la filmare". Aţi fost într-adevăr filmat stimate domn, dar rolul pe care l-ati jucat şi-l mai jucaţi, alături de alţi confraţi de breaslă, este unul care ''v-a ajutat'' să vă demascaţi singuri. Din motive de infantilism politic.

Oricum, sincere mulţumiri pentru "cin'şpe", tovarăşe Sergiu.

Timişoara, nr. 38, 19 aprilie 1990


"Emanatul" Sergiu Nicolaescu, alături de întreg grupul "emanaţilor" – mereu în creştere şi descreştere din decembrie 1989 şi până azi, lucrează "pentru patrie" în structurile de conducere ale bietei noastre ţări, după aceleaşi "principii" totalitaristoide din care au emanat.