Mihail Decean Deshumare de eroi martiri cu excavatorul
Prima zi de lucru

Ziua de 31 august 2015 se arăta a fi frumoasă și a fost aproape caniculară, chiar și în acea zonă muntoasă în care ne aflam, așa cum, surprinzător pentru mine, era anunțată vremea și în prognoza meteo. Am avut norocul ca toate cele trei zile petrecute pe munte și la Bistra să fie la fel de însorite și frumoase. Ploile însoțite de furtuni au început din noaptea de 2 spre 3 septembrie și au durat o săptămână, vreme care ar fi făcut imposibilă începerea lucrărilor de deshumare, dacă s-ar fi păstrat la 7 septembrie data începerii lor, ceea ce ar fi atras, cum spuneam, cu o foarte mare probabilitate, încă o amânare de un an sau mai multe alte amânări de câte un an a lucrărilor.

La semnalul lui Gheorghe Petrov am plecat de dimineața din Bistra, pe drumul ce duce pe Muntele Mare, pentru a ajunge la Groși, la altitudinea cu puțin peste 1200 m.  Mai multe mașini și mai mult de 15 persoane ne-am adunat în acel loc, după parcurgerea drumului mereu în urcare, a cărui amenajare din ultimii ani l-a făcut mult mai ușor practicabil decât era în anul 2010, când l-am parcurs pentru prima oară, acum urmând și un alt traseu. În aceste trei zile am fost încântați să ne putem răsfăța privirile în peisajul Munților Apuseni, cu pitorescul lor de basm.

Noi, voluntarii, ne-am suportat, firește, cheltuielile de transport, cazare și masă, fiind în număr de cinci: Maria Decean, Liviu Mihai Decean, Alin Stânea, Petru (Petrică) Stânea și cu mine. Alin, cu propria mașină de teren, ne-a fost de mare folos. El a transportat grupul nostru în fiecare zi (31august - 2 septembrie) de la Bistra pe Muntele Mare, până la câțiva metri distanță de locul taberei partizanilor, dus-întors, în condiții de deplină siguranță.

Oficialitățile ICCMER prezente pe munte în prima zi au fost Cosmin Budeancă și Gheorghe Petrov, însoțiți de colaboratorii lor profesioniști, Paul Scrobotă, Horațiu Groza și Gabriel Rustoiu. Lor li s-a alăturat și Marius Oprea, a doua zi  spre amiază.

Primarul binevoitor al comunei Bistra, Traian Gligor, a fost și el prezent la Groși, împreună cu excavatoristul și excavatorul-buldozer de care avea nevoie Gheorghe Petrov la săpăturile de deshumare! L-am auzit pe Marius Oprea (șeful direct al lui Petrov) glumind ironic: ,,săpăturile arheologice cu excavatorul sunt invenția lui Gheorghe Petrov", dar nu a fost acolo, la fața locului, din prima zi ca să-l poată împiedica pe subalternul său să facă astfel de săpături. În realitate, între toți IICCMER-iștii  prezenți acolo nu am simțit un moment de comportament specific rigidității cunoscute la noi a relației angajat-șef, atitudinea unuia față de celălalt fiind cât se poate de sinceră și prietenoasă, impresia lăsată de ei, datorită și ironiilor pline de umor pe care și le adresau reciproc, fiind că formează o echipă unită, bine și destul de armonios sudată.