Mihail Decean Deshumare de eroi martiri cu excavatorul
O primă încercare solitară

Aveam în minte desenul anexat comunicatului de presă al IICCMER, intitulat Lupta cu bandiții din Muntele Mare, și mi-am zis că dacă desenul, evident făcut de un profesionist, este  fidel realității locului reprezentat, atunci acesta poate ușura identificarea locului gropii comune.

Am reținut din cărțile citate, care reproduc declarații ale participanților din dosarele proceselor în care au fost judecați partizanii arestați, cât și din reproducerea conținutului unor dovezi scrise de oamenii Securității, aflate în aceleași dosare, că partizanii uciși în lupta de la Muntele Mare - Groși, în număr de cinci, au fost aruncați și îngropați în magazia de alimente a taberei lor, săpată în pământ la mică adâncime și cu o suprafață de câțiva metri pătrați.

S-a creat o poiană în jurul locului taberei partizanilor, prin tăierea brazilor în ultimii cinci ani, unde se mai păstrează și azi ruinele ,,cazematei",- cabana mare a taberei, aflată la o distanță de circa 30 metri lateral stânga față de cabana mai mică, privind de jos în sus spre panta muntelui, potrivit desenului profesionist cu titlul menționat. Urmele cabanei mici nu se mai văd azi. Ale magaziei de alimente de asemenea, aceasta fiind reprezentată pe acel desen în imediata apropiere a cabanei mici, lateral stânga și puțin mai sus.

Cu aceste repere în memorie și cu ruinele cabanei mari în față, mi-am imaginat, scrutând cu privirea ceea ce vedeam, unde ar putea fi groapa comună și am început să caut locul ei culcând la pământ tulpinile de zmeură, - care acopereau aproape toată poiana, - sau umblând printre aceste tulpini zvelte și înalte până spre doi metri. M-am oprit în mijlocul unei suprafețe de câțiva metri pătrați mai adâncită vizibil decât terenul din jurul ei, care mi s-a părut că ar putea fi locul gropii comune. L-am rugat pe Gheorghe Petrov să vină să-i arăt acel loc. Acesta n-a venit, avea treabă cu excavatorul, dar mi-a spus de la distanța de vreo douăzeci de metri, la care se afla: "acolo este categoric exclus să fie groapa comună, vă pierdeți vremea!" Avea dreptate, mi-am dat seama și eu, fiindcă locul acela, deși ar putea fi al altei gropi comune decât aceea căutată de noi, era prea sus față de ruinele ,,cazematei", care, potrivit desenului, se afla aproximativ pe același aliniament cu cabana mică. Am abandonat locul și am coborât câțiva metri, pe aceeași direcție, prin zmeuriș, apoi...