Mihail Decean Deshumare de eroi martiri cu excavatorul
Mihail Decean şi ai săi

Dintre numeroasele cărți, filme ale scriitorilor din Timișoara care au evocat crimele comuniste, m-am oprit, cu ani în urmă, asupra uneia, mai puțin obișnuite, a lui Mihail Decean. Mihail Decean revine cu o carte intens polemică: Deshumare de eroi martiri cu excavatorul.

Mihail Decean face parte dintr-o familie, dintr-un ,,neam" care a suferit represiunea vremilor comuniste. Unchiul său ,,și ai săi" au trecut prin închisori, și-au pierdut copii. Nepotul, verișorul celor dispăruți vrea să afle, trebuie să afle ,,unde sunt cei care nu mai sunt". Și scrie jurnalul căutării lor. Un jurnal al cercetării personale, al investigațiilor, al surprizelor dureroase. Ce se întâmplă, în lumea de azi, cu istoria care a fost? Cu istoria eroică ,,a noastră"? Mihail Decean e invitat de buni cercetători ai istoriei recente să  numească itinerariile sale. Profesorul Viorel Marineasa, cercetător cu câteva cărți despre crimele comuniste, e alături de el. Dar nu toți cei care speră Mihail Decean că vor fi alături de el sunt alături de ei. Poate că unii șefi ai instituțiilor care cercetează crimele comuniste au o anumită nerăbdare care ignoră respectul adânc al eroilor martiri. Al familiilor eroilor martiri. Al familiilor care vor să afle despre cei care au fost eroii martiri: copiii sau nepoții lor. Sau verișorii, rudele, rubedeniile.

Ce înseamnă ,,deshumare" decât o întâlnire cu lumea de dincolo? Care ne exprimă un pic mai bine și pe noi? Ce poate fi altceva – dacă vorbim despre eroi – decât un proces de solemnitate subliniată, un ritual care nu exclude, ci implică un demers religios? Mai ales că e vorba de eroi martiri. Cercetarea sacrificiilor celor care au participat la rezistența anticomunistă – a eroilor martiri – a angajat instituții, specialiști, personalități de seamă ale istoriei, dar și inși care au încercat să-și descopere apropiați, cunoscuți, personalități din imediata apropiere. Iar instituțiile au acționat, desigur și – am spune noi, firesc – cu grăbire. Cum să descoperi locul, ascuns odinioară, repede? Să salvezi urmele câte mai sunt?

Cartea lui Mihail Decean pune întrebări grave despre istoria noastră. În fața unor asemenea întrebări grave ar trebui ascultată și vocea celuilalt, a celui care a participat, cu argumentele lui, cu excavatorul, jignind o familie. O familie a eroilor martiri.

Carte a unor întrebări dure despre istoria noastră de ieri și de azi, Deshumare de eroi martiri cu excavatorul e un jurnal-eseu care merită a fi recitit cu atenție. Poate fi un avertisment necesar...

Cornel Ungureanu